Dossier arbeiders - bedienden

Op dit moment zijn er uitvoerige besprekingen aan de gang in het dossier rond de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden. Zoals bekend is Belgie een van de weinige landen ter wereld waar dit onderscheid in statuut nog bestaat. De gesprekken lopen binnen de regering evenals tussen de vakbonden, werkgeversorganisaties en de betrokken kabinetten.

Er blijven slechts enkele weken over om de gesprekken af te ronden en een finale uitkomst te vinden voor twee belangrijke scharnierpunten in de gesprekken: namelijk de opzegtermijn van het contract en de carensdag. Deze punten zouden immers ten laatste op 8 julie van dit jaar een uitkomst moeten kennen, zo besliste het Grondwettelijk Hof in 2011.

Nieuwe zelfstandigen op dieptepunt

Het aantal nieuwe zelfstandigen zit op het laagste punt in tien jaar tijd. Met 'slechts' 18.000 nieuw ingeschreven bedrijven ligt het aantal 8% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Voornamelijk in Vlaanderen gaat het niet goed voor nieuwe starters, met op kop Limburg en Vlaams-Brabant. Qua sectoren gaan de klein- en groothandel, vrije beroepen en de bouw het ergst achteruit.

Volgens het NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen heeft dit voornamelijk te maken met de heersende crisis. Bovenop de onzekerheid die de het zelfstandig zijn met zich meebrengt, zijn de banken meer terughoudend dan voorheen om kredieten te verstrekken. Verder is het huidige beleid van Di Rupo niet bevorderlijk voor ondernemers, aldus nog het NSZ.

Antwerpse Jonge Ondernemer

JCI - Junior Chamber International - reikt jaarlijks een award uit voor de beste jonge ondernemer. Dit jaar ging de eer naar Roman Willems die de leiding heeft over zijn bedrijf BOA Interior uit Kasterlee. De prijs wordt uitgereikt aan een ondernemer tussen de 18 en de 40 jaar die zijn zaak op een duurzame en solide manier beheert en uitbouwt.

BOA Interior ontwerpt, maakt en plaats interieuren op maat. In een korte periode van enkele jaren wist de jonge ondernemer een vruchtbare samenwerking op poten te zetten met architecten uit de provincie Antwerpen. Meer informatie op de website van BOA Interior.

Wet Breyne

De wet Breyne geeft bouwheren - of opdrachtgevers - een ruime bescherming, eens een algemeen aannemer is gekozen. Deze wet verplicht de aannemer immers om u als bouwheer ruimschoots te informeren over de te voltooien werken. Zo zal de aannemer informatie moeten geven over de totale prijs van de werken, de betalingsmodaliteiten die gelden, de uitvoeringstermijnen van de werken en over schadevergoedingen indien de werken niet tijdig beeindigd worden.

Ook financieel is er een bescherming voorzien voor u als bouwheer. De aannemer moet immers een waarborg geven voor het geval de werken niet op een correcte manier werden uitgevoerd. Verder voorziet de wet in twee types van opleveringen: een voorlopige en een definitieve oplevering. Mochten er problemen zijn, dan kan u contact opnemen met de Verzoeningscommissie voor Bouw.

Algemene aannemer

De aannemer voert bouw- of verbouwwerken uit voor een opdrachtgever. Een goede aannemer kiezen is een heel belangrijke keuze in het bouwproces. Voor u aan de werken start is het belangrijk om na te gaan of de aannemer betrouwbaar is en of er een goed contact bestaat tussen u en de aannemer. Een huis bouwen is immers voor de meesten onder ons de belangrijkste investering in ons leven.

Bij de bouwwerken kunt u beroep doen op afzonderlijke vaklui of op een aannemer. In het geval van afzonderlijke vaklui moet u zelf - of de architect - instaan voor de coördinatie op de werf. Als u kiest voor een aannemer, dan kan deze de alle werken zelf uitvoeren of verschillende vakmannen aansturen.

Vergelijken tussen de verschillende aannemers is dan ook zeer belangrijk. U kunt uw project ingeven via dit forumulier en via deze weg gratis en vrijblijvend offertes ontvangen.

Transportsector in moeilijkheden

Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar, daalde de activiteit in de transportsector met maar liefst 11%. Als we enkel kijken naar internationaal transport, dan is dit zelfs meer dan 17%. Daardoor zien de transporteurs zich genoodzaakt om uitbestedingen aan derden zwaar te verminderen. Hierdoor komen deze bedrijven in de financiele problemen. Volgens het ITLB kampt liefst 20% van de transportbedrijven met liquiditieitsproblemen.

Enige puntje van verlichting is dat de globale transportkost niet is gestegen in de laatste periode. Dit is dan weer voornamelijk te danken aan een daling van de dieselprijs in de laatste maanden van 2012.

Electrabel verlaagt tarieven

Klanten van Electrabel met een variabel tarief, betalen sinds begin april minder dan voorheen. De energieleverancier spreekt over een daling met meer dan 6% ten opzichte van januari. Deze prijsverlanging kadert in het teken van een trimestriele herziening. Voor aardgas is eveneens een daling voorzien, maar die is beperkter.

In december verlaagde de historische energieleverancier al zijn prijzen, nadat het handenvol klanten had verloren aan goedkopere concurrenten door groepsaankopen zoals bij Samenkoop.be.

Minder vakantiejobs

Door de aanhoudende crisis ziet het ernaar uit dat er dit jaar minder vakantiejobs zullen zijn voor studenten dan in 2012. Dat is een daling met tien procent, volgens de federatie van uitzendbedrijven.

Voornamelijk in de cyclische sectoren zullen minder jobs te vinden zijn. In deze categorie vallen onder andere de telecom- en de chemiesector. In andere sectoren zoals de banksector en de horeca zou het verlies aan studentenjobs niet zo groot zijn. De daling komt voornamelijk door de slechte vooruitzichten.

Bouw beurs Sfeer 2013

Meer dan 50.000 bezoekers trokken dit jaar naar de jaarlijkse Sfeer Beurs in de Flanders Expo in Gent, om om er kennis te maken met de nieuwste trends in interieur, tuin en zwembaden. Met meer dan 200 exposanten uit alle delen van het land, kon er opnieuw van een succes gesproken worden. De weldoordachte mediacampagne begeleidde de beurs op weg naar deze succes editie. Het evenement is een organisatie van Fisa.

Uitzonderlijke winter in de bouw

Door de onophoudelijke winter, vraagt de Confederatie Bouw om deze winter te erkennen als uitzonderlijk. Hierdoor wordt het mogelijk om de uitvoeringstermijnen van contracten eenvoudiger te verlengen. Door de aanhoudende vrieskou is er bij de aannemers immers een scheve planning gegroeid. Zonder deze maatregel moeten de aannemers rekenen op de goodwill van de opdrachtgever om de termijn te verlengen.

Crisis duurt nog 7 jaar

Volgens Ivan Van de Cloot, in de zondagkrant, zal de crisis nog zeker zeven jaar duren. Hij baseert zich hiervoor op trends uit vroeger. Toen duurde het vanaf het dieptepunt ongeveer zeven jaar voor een economie terug hersteld is. Bij ons zijn er volgens hem nog geen maatregelen genomen die de crisis kunnen wegwerken, enkel zijn er schulden verschoven van de ene naar de andere sector.

Daarom pleit Van de Cloot ervoor dat de regering meer zoekt naar structurele maatregelen, dan enkel te proberen binnen de vooropgestelde marges van Europa te blijven door eenmalige acties.

Gasprijs fors duurder

De gasprijzen zijn aanzienklijk hoger dan een jaar geleden. Er is een verschil van maar liefst 20% tussen de prijzen van maart 2012 en die van dit jaar. Daar komt nog bij dat het weer ons veel meer heeft doen stoken dan in andere jaren. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de factuur wel eens de helft hoger kan zijn dan een jaar terug!

Mensen die met stookolie verwarmen kregen ongetwijfeld de rekening al gepresenteerd. Velen zagen zich genoodzaakt een extra bestelling te plaatsen bij hun leverancier om de verlengde winter door te komen.

LED lampen als eerste keuze

We proberen energiezuiniger te leven, zowel voor het milieu als voor onze portemonnee. In een typisch huishouden, gaat ongeveer 20% van de energiekost naar verlichting. Daarom is het zeker aan te raden om eens te kijken naar LED verlichting. Deze soort van lampen gaat veel langer mee dan traditionele spots of peertjes en verbruikt 5 à 10 keer minder energie.

Bij de aankoop van LED spotjes is het belangrijk te kijken naar de kwaliteit, want goedkoop is vaak dure koop. LED lampen van goede kwaliteit hebben een meer solide constructie zodat de warmte beter wordt afgeleid en ze dus langer mee gaan. Meer informatie vindt u bij Bewust verbruiken.

Meer aankopen via Internet

In Belgie worden meer en meer aankopen via het internet gedaan. De meeste aankopen gebeuren momenteel bij boeken, kleren en reizen. In totaal werd via het Internet in Belgie in totaal 4,4 miljard Euro besteed. Hoewel de stijging positief is, zijn we nog steeds niet op hetzelfde niveau als onze buurlanden, waar aankopen via het internet beter en meer zijn ingeburgerd. In vergelijking met andere landen, zijn Belgische bedrijven weinig actief op het internet voor het aanbieden van hun producten.

Voordelig lenen bij energiezuinig bouwen

Minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche heeft op de laatste Batibouw een overeenkomst gesloten met twee banken, nl. Belfius en Triodos. Deze twee banken zullen voordelige leningen geven aan mensen die ervoor kiezen om energiezuinig te bouwen. Immers, zo redeneert de minister, verdient een investering in energiezuinige woningen zichzelf terug. Jammer genoeg kan niet iedereen die extra investeringen financieel aan, en daarom is er nood aan voordelige leningen om ook die groep van mensen over de streep te trekken.

Meer informatie vindt u op Energiesparen.be.

Terugverdientijd zonnepanelen

Door de invoering van de netvergoedingen en doordat de groenestroom certificaten minder opleveren dan voorheen, is de terugverdientijd van zonnepanelen gestegen ten opzicht van een paar jaar geleden. Als we de volledige berekening maken, dan komt de terugverdientijd op 12 à 15 jaar. Dit is dubbel zo lang als een paar jaar terug. De kostprijs van een installatie is daarentegen nauwelijks of niet gedaald.

Een volledige berekening, rekening houdende met de netvergoedingen, onderhoudsbeurten, kostprijs energie, etc. leert ons dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn, maar minder goed dan voordien. U behaalt een netto rendement van 3,20% over een looptijd van 25 jaar.

Premies

In Vlaanderen neemt het aantal premies voor bouwen en verbouwen stelselmatig af. Toch zijn er nog enkele premies die u kunnen helpen om tegen een redelijke prijs uw huis energiezuiniger te maken. Momenteel zijn er premies van de overheid en de netbeheerders voor isolatie van dak, isolatie van buitenmuren en isolatie van vloeren en plafonds van kelderruimtes.

Premies voor hoogrendementsketels zijn niet meer van toepassing sinds dit jaar. Via de verbeterings- en renovatiepremie van de Vlaamse overheid kan nog extra steun worden bekomen voor wie zijn enkel glas door hoogrendements-glas wil vervangen. Volledige informatie vindt u op www.premiezoeker.be.

Batibouw

Ondanks de economische crisis blijven de Belgen bouwen en verbouwen. De beurs Batibouw en Brussel bracht dan ook - volgens de organisatie - een kleine 300.000 mensen op de been. Hoewel iets minder bezoekers dan het jaar ervoo, spraken de exposanten van een succes, waar veel goede contacten werden gelegd en contracten afgesloten konden worden.

Dus ook deze 54ste editie kon voor een boost in de bouwsector zorgen. Toch mag het duidelijk zijn dat ook wij niet immuun zijn voor de economische ontijberichten. Heel wat Belgen nemen een afwachtende houding aan", zegt Geert Maes, algemeen directeur van beursorganisator FISA. De volgende editie loopt van 20 februari tot en met 2 maart 2014 in Brussels Expo.

 
 

Formulier invullen

formulier invullen

U vult gratis het formulier in op onze website. Wij sturen deze informatie naar de beste leveranciers en vaklui uit uw buurt.

Offertes ontvangen

offertes ontvangen

De vaklui nemen rechtstreeks contact met u op. U kan verschillende offertes vergelijken.

Vrijblijvend kiezen

vrijblijvend kiezen

U kiest al dan niet om verder te gaan met een van de vakmensen. Succes!